Skribent
I de fleste bilene som kommer kjørende inn på plassen så sitter det små jenter og gutter i sine fineste klær. Nystrøkne dresser og prinsessekjoler. Øynene tindrer av forventning og glede. Dette er deres dag.
All onboard, strømmer det ut fra bilradioen. Gospel. RnB. Ikke som forventet. Overhode ikke som forventet.
Vi har fulgt instruksjonene og satt bilradioen på FM 91.9 og mens bilene rundt oss parkerer rundt de store korona drive in kinolerretene på Tryvann, lytter vi til en siste liten soundcheck, iblandet litt sjarmerende organisasjonskaos.
Om alle bare kunne slutte å tute nå, så setter vi faktisk i gang programmet. Hallo. Vi skal ha koranresitering. Så slutt å TUT!
En ung mann dukker opp på scenen. Iført hettegenser og vinterjakke setter han i gang med det jeg elsker… koransangen som ikke er sang… Jeg vet ikke hva han forteller oss om i verset han resiterer. Hvor mange av de oppmøtte er det egentlig som gjør det? Hvor mange er det som forstår den arabiske teksten?
Ikke mindre lytter vi alle oppmerksom. Tutingen opphører. Man viser respekt. Bare klovnene fortsetter med sine klovnestreker. I sine fargesprakende drakter sjonglerer de nå i takt med koransangen som ikke er sang mens de sykler ufortrødent frem og tilbake mellom de 250 bilene som står parkert fint på rekke og rad rundt storskjermene på Tryvann.
2020 er annerledes året. På alle måter er dette annerledes året. Og det gjelder i høyeste grad også muslimers feiring av fastemåneden ramadan og id, festen etter fasten.
Om året i år ikke var annerledes så ville festen etter fasten for mange ha begynt med en god frokost før man, i sine fineste klær, gikk i moskeen for å be. Men i år kan ikke store folkemengder møtes. Ikke engang for å feire id. I år er året for en annerledes id. Kreativitetens id. Året for drive in id… på Tryvann.
Id er familiedagen. Dagen da man har på seg sine fineste klær. Dagen da barna får gaver. Dagen hvor familier møtes. Dagen da den beste tradisjonsmaten serveres. Dagen for glede! Men det vet vi allerede.
I år har nemlig statskanalen NRK tatt oss med inn i feiringen av id over det ganske land. Vi har sett festkledde muslimske nordmenn fra Hammerfest til Lindesnes vise frem finstasen og godkakene sine på direktesendt TV og fortelle oss alt vi trenger å vite om id. Annerledes året. Året da vi alle fikk bli med inn og få delta på denne festen.
I flere år har «Det islamske forbundet, Rabita, arrangert id for alle, men på mange måter var det kanskje først det året da det så ut til å ikke bli id for noen, at vi virkelig fikk en id feiring for oss alle. Det kjentes godt ut å bli inkludert.
Da jeg spurte Arshad Jamil, som er initiativtaker til Drive in id arrangementet om hvorfor de ville gjøre dette så var svaret at de ønsket å glede barna i denne annerledes id-feiringen.
Og det å glede barna, det er jeg sikker på at de har fått til. I de fleste bilene som kommer kjørende inn på plassen så sitter det små jenter og gutter i sine fineste klær. Nystrøkne dresser og prinsessekjoler. Øynene tindrer av forventning og glede. Dette er deres dag. Dette er deres arrangement.
Og midt imellom bilene og sjonglørene så går unge menn og kvinner med store ikeaposer rundt. De deler ut godteriposer og chips og får høflige takk og sjenerte knis i tilbake. Den muslimske julenissen har ikke julenissedrakt. Den muslimske julenissen har gul vest merket med Rabita på seg. Men de tindrende barneøynene som møter dem er de samme. Det handler om å gi glede til barna.
Selv har jeg som vanlig gjort det lille ekstra for å bli kjent med både fasten og festen. Jeg har fastet!!! Planen var at jeg, for å virkelig bli kjent med og forstå dette med fasten, skulle faste sammen med de fastende i min husstand gjennom hele ramadan. Jeg skred ivrig til verket. Kanskje til og med litt overivrig.
Dag én gikk veldig greit. Å sitte sammen og bryte fasten med et hyggelig og godt forberedt måltid i nitiden på kvelden var en svært så hyggelig affære.
Men så… så kom dag 2… og da oppdaga jeg at kroppen min ikke var laga for faste. Denne dagen var ikke iftar, kveldsmåltidet, en hyggelig affære. I stedet skalv og svetta jeg og trengte to timer på å spise litt tørt brød… så jeg kasta inn håndkleet og fant ut at jeg skal gjenta fasteeksperimentet når ramadan kommer på en litt mer gunstig tid på året. I januar kanskje, eller i desember.
17 timers faste blir litt for mye for meg. Vi skal snakke om dette igjen når vi er nede i 14, 13 eller 5 timer. Det går seg til.
Muslimenes kalender er ikke som vår. Den følger månen. Og derfor er ikke et muslimsk år og et kalenderår det samme. Den islamske kalenderen har 354 eller 355 dager i et år og er inndelt i 12 måneder.
Og derfor kommer ikke ramadan helt på samme tiden av kalenderåret hvert år. Den beveger seg. Og akkurat nå beveger den seg sakte, men sikkert mot en litt mer behagelig faste. Neste år så vil fastetiden være litt kortere enn den var i år og året etter det enda mer behagelig igjen.
Og så… før vi vet ordet av det så sitter vi der og faster mellom klokka 8 om morgenen og 4 om ettermiddagen. Og da, da skal jeg med stolthet i stemmen si at joda, jeg har gjennomført ramadan i år, jeg.
Og å faste, det er så enkelt … og så sunt så… Og så skal jeg spise herlig iftar mat og snacks hele natta lang og trille lekkert inn mot id… Men det blir noen år til. Det blir det. 17 timers faste var ikke noe for meg.
Faste handler forresten ikke bare om mat. Faktisk er mat, eller fraværet av den, kun en liten del av det hele. Faste handler om dine tanker og dine ord, om dine handlinger mot dine medmennesker og om å gi. Det er ikke bare mat du skal avstå fra, men også sex og tanken på sex.
Ramadan er for mange den måneden hvor de hengir seg til religionen og troen, men det er også den måneden da man knytter seg nærmere til familien og styrker båndene til de man er glad i.
De siste 10 dagene av ramadan regnes som særlig hellige. Laylat al-Qadir, årets viktigste natt, en natt som er den samme natten hvor de første fire kapitlene av den hellige koranen ble åpenbart for Muhammed, kommer hvert år i løpet av de siste ti dagene av ramadan.
For mange er dette en natt hvor de tror at man kan få spesielle velsignelser. En natt hvor synder er tilgitt og hvor man kan få sinne bønner oppfylt. En viktig natt som krever spesielle bønner. Og siden ingen helt vet hvilken av de siste ti dagene som vil inneholde denne aller helligste av dager, så gjør mange muslimer spesielle bønner hver natt i de siste ti dagene av ramadan.
Ramadan er den 9. måneden i den islamske kalenderen. En kalender som altså følger månens syklus, og i år er året 1441. Og selv om de fleste land med muslimsk majoritet også i stor grad forholder seg til vår gregorianske kalender som følger solens og ikke månens gang, så er det månekalenderen som bestemmer når de muslimske høytidene, slik som ramadan, kommer.
Ramadanmåneden begynner idet nymånen er synlig på himmelen og avsluttes idet en ny nymåne kommer opp. Enkelte år etter 29 dager. Andre år etter 30. Så den dagen da noen har sett nymånen og ramadan er over, da er det id, eller altså fest, som id egentlig betyr.
Ramadan er en av islams fem søyler, og det er noe du som muslim må gjennomføre. Det er fard, eller altså obligatorisk. Ikke det at obligatorisk her betyr at absolutt alle med muslimsk bakgrunn faster. Mange er av ulike helsemessige grunner fritatt for fasten, mens andre… ganske enkelt gir seg selv litt slack… og dropper fasten eller deler av fasten det året.
Id derimot, id er for alle. Også for oss som bare har fastet i to dager eller ikke i det hele tatt.
Og vi er på Tryvann for å feire id. Og akkurat idet byråd for arbeid, sosiale tjenester og mangfold, Omar Samy Gamal, entrer scena så går en forvilla markagåer over plassen mens han kikker seg forvirret i rundt. Klovner, ballongpyntabiler og den muslimske julenissen i gul refleksvest var nok ikke det han hadde forventet å finne i marka i dag.
Id er for barn en dag fylt med latter og godteri, sier Omar fra talerstolen, men om markagåeren ikke har stilt inn radioen på FM 91.9, så hører han ham ikke. Ramadan handler om refleksjon og omtanke, fortsetter Omar.
I år er det omtanke på en meters avstand, legger han til. Smittevern er i alle ledd i fokus, også her.
Han forteller oss at han gleder seg til å dra hjem og spise mammas mat i dag. Og minner oss på at ramadan handler om mer enn faste. Ramadan handler om refleksjon over hvem vi er. Det handler om å dele med de som har mindre enn oss. Om gode relasjoner. Om å skape et godt samfunn for alle.
Ungdom har energi og glede, sier han. Mange er bekymret for ungdommen. Snakk med dem, ikke om dem. Bruk tid til å veilede fremfor å definere. Sult vårt ego og fø vår sjel. Og fremfor alt: ta vare på hverandre, og la våre hjerter fylles med fred.
Talen avsluttes med grom tuting fra samtlige biler.
Å rense sjel og kropp er den viktigste egenskapen med fasten, sier Rabitas imam, før han takker alle som har stått på dag og natt for å få denne festen til å skje. Og i dag er det fest, sier imamen før han overlater scenen til det han kaller dagens største stjerne: Sofian.
Sofian Benzaimmed artistnavnet Sofian er en norsk-algerisk soulartist. Han debuterte som soloartist allerede i 2005. Han har tidligere samarbeidet med en rekke store norske artister, som Madcon og synger nå á cappella. Jeg har hørt musikken hans før, men kjenner han ikke.
Han starter showet sitt med å hilse tilbake til imamen og si at det er imamen som er den virkelige stjernen her, ikke ham selv. Og så forteller han at han er oppvokst i Rabita-moskeen og at han har mye å takke dem for.
Jeg nyter musikken. Den overrasker meg, selv om den ikke burde det. Dette er soul, RnB. Ten sing for muslimer. Thank the lord… there is no hope hope for the hopeless sinner. Love your fellow man. People get ready. Get on board for the train to Jennah.
Vi klapper og vi tuter. Innimellom observerer jeg en energisk initiativtaker, Arshad Jamil, som nå har utkonkurrert de gul-vestede muslimske julenissene og som nå går rundt og rundhåndet deler ut godteposer egenhendig. Dette er hans dag også.
Drive in id. Tenk det. Drive in id. Etter at så mange mennesker over så mange år har forsøkt å fortelle meg hvor bakstreberske og underlige muslimer er, så har jeg altså havnet på drive in id feiring… med herlig muslimsk gospel musikk.
Den beste av oss er den som er best mot sin familie og sine koner, sier Sofian til bilmenigheten sin før han synger en hyllest til sin kjære: «Nobody knows me like you».
Og når bilmenigheten endelig blir ferdig med tutingen sin så dukker Abid Raja opp på storskjermen som den første av en hel rekke både kjente og ukjente mennesker som kommer med gode ønsker for dagen.
Id er best. Da blir det fest, sier Raja. Og med det er verdens kuleste drive in-id over for denne gang. Ramadan også. Men for enkelte så fortsetter faktisk fasten. Dog med en liten pause imellom.
Det sies at dersom man faster ytterligere seks dager i løpet av den påfølgende måneden etter ramadan, så får man belønning som om man har fastet hele året.